Tang på et spækbræt

Tang i køkkenet

At kaste sig over tang i køkkenet er at åbne døren ind til en helt ny kategori af fødevarer. Mange andre steder i verden er det selvfølgelig fuldstændig naturligt, men i Danmark skal vi lære tangen at kende, både smagen, teksturen, indholdsstofferne og tilberedningerne. For nogle er det en unik mulighed for at betræde uprøvet gastronomisk grund, for andre er det fuldstændig uoverskueligt. I Havhøst har vi gjort os nogle erfaringer, men der er helt bestemt meget at lære og rejsen er kun lige begyndt.

Når man taler om tang som fødevare er det i virkeligheden en forsimpling ud over alle grænser, for tang er ikke bare tang. Der findes mere end 400 forskellige slags tang i Danmark, og de er lige så forskellige som pastinakker og yoghurt både smags- og ernæringsmæssigt. Det er det, der gør det eventyrligt, men også udfordrende at tage tang med i køkkenet. I de maritime nyttehaver finder du typisk sukkertang, men også søl og søsalat har fundet vej enkelte steder. Dermed er der repræsenteret både en rødalge, en grønalge og en brunalge i havbondens køkken.

Det absolut letteste sted at starte, når man inviterer tangen indenfor, er at tørre det og bruge det som krydderi i alt fra brød og marinader til mysli. Det er let at prøve sig frem på den måde og lære smagen at kende, og det bidrager med salt, dybde og eksotisk umami. Men potentialet er langt større end det, og det bliver først rigtig sjovt, når den friske tang lander på køkkenbordet. Vi kan kun anbefale, at man går nysgerrigt til værks. Steg det, bag det, friter det, blancher det og smag det, smag det, smag det.

Et par gode råd herfra er, at smagen intensiveres betragteligt, når tangen bliver udsat for varme. Særligt når det bages ved lav temperatur fremkalder man en intens umami. Vi er desuden vilde med at pakke ting ind i søsalat og sukkertang, der udmærker sig ved at have et bredt løv, der er perfekt til formålet. Vær opmærksom på, at tang (særligt brunalger) kan slime en hel del, når man begynder at rode med det. Det kan delvist undgås ved at holde det væk fra ferskvand, men det må betragtes som et vilkår, som vi skal lære at elske. Skyl det i saltvand, det forlænger også holdbarheden. Hvis du vil opbevare den friske tang, så gør det i køleskabet i en boks med låg, men ikke længere end et par dage. Brug sanserne; det skal lugte friskt af hav og ikke af havn.

Havhøsts opskrifter med tang

Tang i køkkenet

Se hvordan du kender forskel på nogle af de lækreste tangarter herhjemme, og find ud af, hvordan du får fat i dem.
Læs mere

Chips af blæretang

Chips af tang er både lette at lave, smager fantastisk og er et rigtig godt alternativ, når lysten til noget lækkert melder sig.
Læs mere

Tangvafler med tangpesto

Findes der noget bedre end nybagte vafler? Her er vores version af salte vafler, tilsat tørret tang, som giver dem en forrygende smag af umami…
Læs mere

Tang-panna cotta

Den hemmelige ingrediens i denne dessert er blomkålstang eller carrageentang. Det er i virkeligheden en ældgammel opskrift der stammer fra Irland. Der har man nemlig…
Læs mere

Grillet blæretang

Denne tang-tilberedning er helt utrolig nem. Du kan hive tangen direkte op fra havet og smide den på bålet som en hurtig snack eller bruge…
Læs mere