Salat med vilde urter, røgede blåmuslinger, søsalatmayo og grillet brød

Denne salat er allerbedst at lave i slutningen af april eller starten af maj, når alt er lysegrønt, og alle de vilde urter er sprøde og saftspændte. Den er skøn og skarp med sødskærm, løgkarse, skovsyre, fuglegræs og ramsløgsblomster, men brug det, der er flottest lige dér, hvor du er, og hvis der virkelig ikke er noget at komme efter i grøftekanterne og langs kysterne, så brug hvad supermarkederne har at byde på (rucola, persille, estragon eller lignende). Men spar ikke på plante-punch!

Forret eller frokost til 4 personer:

1 kg blåmuslinger
1 stor håndfuld friske grene fra fx æble- eller kirsebærtræ
Store mængder af spæde, vilde urter
Et par skiver surdejsbrød
Olivenolie til pensling

Til mayonnaisen:
5 g tørret søsalat, pulveriseret
2 æggeblommer
½ tsk salt
2 tsk æbleeddike
1 tsk dijonsennep
Ca. 1 ½ dl olie
1 stor spsk græsk yoghurt

Det søde og det røgede
Mayoen med søsalat får en sødlig havsmag, og den er blevet en favorit til alt med røg, men du kan også bruge den til en grillet fisk eller nye kartofler. Mayoen med søsalat får en sødlig havsmag, og den er blevet en favorit til alt med røg, men du kan også bruge den til en grillet fisk eller nye kartofler.

Pisk først æggeblommerne med salt og tilsæt så eddike og sennep. Hæld olien langsomt i, i en tynd stråle, mens du pisker uafbrudt, så det hele samler sig til en cremet mayo. Når den er, som du gerne vil have den, tilsætter du søsalaten og den græske yoghurt. Husk at smage til med salt og syre og vær opmærksom på, at smagen af søsalat kan være noget tid om at udvikle sig, så stil den gerne til side mens du laver resten og smag til inden servering.

Læg dine æblegrene i blød i en skål vand. De skal være ca. 15 cm lange og 1 cm tykke. Pensl brødskiverne med olie og rist dem sprøde over gløderne. Når først der er røg i bålet, er det ikke til at riste brød. Læg de rensede blåmuslinger i ét lag på en bålrist og smid så æblegrenene på gløderne, så der dannes røg. 

Vend en bålgryde på hovedet hen over muslingerne, så røgen koncentreres omkring dem. De skal have et sted mellem 5 og 10 minutter, før de åbner sig og slipper skallen.

Vask urterne og klip dem i passende bidder. Grove urter snittes fint, mens bløde urter bare kan nippes i små buketter. Bland urterne og læg muslingerne ovenpå sammen med dutter af mayoen. Bræk brødet i små stykker og fordel på toppen.