Kast dine østers på bålet!

Det er østerssæson, og det har vi allerede fejret på Rouge Oysters i begyndelsen af måneden, hvor vi fik afpudset jeres østersåbnings-skills, så I var klar til at servere bløddyr med overskud i årets sidste tid. Men nåede du ikke at komme forbi? Så er risikoen til stede for, at du ender med en østerssmoothie, der knaser i munden fordi skallen blev pulveriseret i åbningsforsøget. Det er bare ikke rigtig fedt. Men der findes en udvej, og den er faktisk helt på højde med plan A.

Smid dem på bålet! Helt bogstavelig talt. Østers på bålet er faktisk den helt traditionelle måde at spise dem på. Det er i hvert fald sådan, man mener, at stenalderdanskeren kom ind til det lille bløddyr, der dengang ikke var en eksklusiv delikatesse, men en vigtig kilde til næring. Det ved vi fra fund af gamle køkkenmøddinger, hvor millioner af østers lå side om side med blåmuslinger, havsnegle, ødelagte køkkenredskaber og potteskår. Men flint-, knogle- og træredskaber udgør ingen effektiv østerskniv, så stenalderkokken smed sine østers på bålet, og det synes vi også, du skal gøre.

Varmen fra bålet gør, at skallerne let kan lirkes fra hinanden ved håndkraft efter ganske få minutter i gløderne. Vi plejer at lægge dem med den flade skal opad, så østersen dampes let i sin egen saft. Der lyder et lille puf fra dyret, når det slipper livet og lukkemusklen giver op. Barskt, men det er virkeligheden for en østerselsker. Du kan også smide lidt vådt tang på bålet lige inden, så får dine østers en skøn røgsmag, der går rigtig godt med et lille skud tabasco. Men lad den ikke ligge for længe, så bliver den helt lille og sej. Det skal være som at tungekysse med Vesterhavet. Blødt, vådt og salt.

Velbekomme og nyd dine bløddyr

December 2019