Jens Heding

Jens, hvorfor er du med i bestyrelsen for Havhøst?

Jeg var ung kok på Sølyst første gang, jeg smagte en østers. 23 år gammel. Det var selvfølgelig ikke første gang at jeg smagte en østers, men alligevel var det første gang, at smagen ramte mig for alvor. Smagen – det friske vand – med den lidt jernede, salte smag groede siden ind under huden på mig i en sådan grad, at bare jeg skriver det her begynder mundvandet at løbe ved fantasien. En stor saftig østers – edulis eller gigas – lidt sort peber, en dråbe citron. Eller som i sommerhuset, hvor vi selv har høstet i Limfjorden: Ind på gløderne i ovnen til den lige begynder at dampe ud gennem sprækkerne, og så ud med den og hælde vandet fra og champagne på… slurp slurp…

Eller muslinger! Vi samlede dem på Lundø. Jeg kan stadig huske min morfar med sine kaki bukser smøget op til knæene og alligevel våde. Vi dampede dem i store blå-emaljerede gryder og spiste fra truget. Suppen blev sigtet og geleret til muslingerand med tomater. Det var til dagen efter. Eller familiefejden ved min bedste ven onkel Troels’ 60 års fødselsdag i Hundested, da lillebroren kom til at hælde suppen ud i vasken. Suppen, der var kogt af de mange muslinger, vi havde plukket fra stenene i Lynæs.  Det er gået i arv. Onkels barnebarn – Lille Petra på 3 år – sider på første række i min restaurant Knud, når de flødekogte skaldyr skal sættes til livs med hvidløgsbrød…. og mere mums…

Der var også de havørreder, vi pakkede ind i blæretang, inden vi lagde dem over gløderne til efterårets fiskeri på spidsen af Røsnæs. Det blev et fuldendt måltid med mine fiskevenner… Fish’n’tjips… og tangremoulade…

Det kommer ikke af sig selv.  At spise havets frugter er noget man skal lære. Man skal nødes og også vises. Det er derfor, jeg er med i Havhøst… Behøver jeg at kvalificere det på nogen anden måde?

Jens Heding
Indehaver af Restaurant Knud i Hundested

jensheding@gmail.com