Langt de fleste havbønder er drevet af en kærlighed til mad. Mange af os er også lystfiskere eller undervandsjægere, nogle er køkkenhave-entusiaster, nogle er kokke. Fælles for os alle er, at vi tager stilling til hvilke råvarer, vi tilbereder og serverer for dem, vi holder af. Og vi anerkender, at måltidet kan styrke et fællesskab eller en forening med en fælles dagsorden.
I Havhøst har vi sat os for, at lære vores medmennesker at elske de råvarer, der kan dyrkes i en maritim nyttehave. For nogle er det en stor mundfuld at sætte gaflen i en portion tangspaghetti, for andre er det hverdag. For vores madvaner er sjovt nok drevet af – vaner – og vi kan vænne os til meget. Ligesom vi lærer at elske øl, kaffe og oliven, når kulturen dikterer det, på samme måde kan alle lære at elske blåmuslinger, østers og tang. Og så vil man aldrig se sig tilbage, for det er lækkert, og det er fremtiden.
Tang i køkkenet
At kaste sig over tang i køkkenet er at åbne døren ind til en helt ny kategori af fødevarer. Mange andre steder i verden er…
Østers i køkkenet
Det lille undseelige bløddyr, der gemmer på så meget magi mellem sine to skaller. Få fødevarer deler vandene i samme grad som østers – og…
Blåmuslinger i køkkenet
At danskerne ikke spiser flere blåmuslinger er virkelig et mysterie. De findes langs stort set alle vores kyster og er så sprængfyldt med smag, vitaminer…
Havhøsts samling af opskrifter
Sådan åbner du østers
Se hvordan du åbner dine østers, så de er helt perfekte og klar til at spise.
Tang i køkkenet
Se hvordan du kender forskel på nogle af de lækreste tangarter herhjemme, og find ud af, hvordan du får fat i dem.
Chips af blæretang
Chips af tang er både lette at lave, smager fantastisk og er et rigtig godt alternativ, når lysten til noget lækkert melder sig.
Kinesisk østersomelet
Her finder du opskriften på en lækker kinesisk inspireret østersomelet, der med garanti får munden til at løbe i vand.
Friterede østers med tartarsauce
Hvis du gerne vil servere østers for førstegangs østersspisere. Så er den her opskrift en helt perfekt introduktion.
Tangvafler med tangpesto
Findes der noget bedre end nybagte vafler? Her er vores version af salte vafler, tilsat tørret tang, som giver dem en forrygende smag af umami…
Tang-panna cotta
Den hemmelige ingrediens i denne dessert er blomkålstang eller carrageentang. Det er i virkeligheden en ældgammel opskrift der stammer fra Irland. Der har man nemlig…
Pasta med blåmuslinger
Alle elsker pasta! Så hvorfor ikke prøve en version med blåmuslinger?Denne ret er billig, men blæret og super bæredygtig! Det skal du bruge:1,5 kg blåmuslinger400…
Muslingefritters med tang-tarsauce
En absolut muslingefavorit for børn i alle aldre. Den perfekte fingermad eller som en del af et frokostbord med rugbrød til eller med nye kartofler…
Blåmuslinge-tacos
Her er blåmuslingerne hevet godt og grundigt ud af deres komfortzone, men til gengæld bliver de tilgængeliggjort for dem, der måske stadig har til gode…
Thai-style muslingesuppe
Blåmuslinger i en cremet suppe er en klassisker, men her kommer cremen fra kokosmælk og ikke fløde, og muslingerne komplimenteres af chili, ingefær og citrongræs…
Musling og rødspætte en papillote med hyldeblomster
Der er mange gode grunde til at tilberede fisk en papillote. Fisken beholder al sin saft og kraft og den kan få selskab af stort…
Østers flambadou
Denne østersservering har taget navn efter en gammel fransk tilberedningsteknik, hvor man opvarmer et jernkræmmerhus i gløderne, hvorefter man antænder fedt, som så kan dryppes…
Bålbrød med tangpestofyld
De her brød er virkelig god turmad, for ingredienserne er lette at gøre klar og tage med, så de bare skal samles og bages på…
Grillet blæretang
Denne tang-tilberedning er helt utrolig nem. Du kan hive tangen direkte op fra havet og smide den på bålet som en hurtig snack eller bruge…
Angels on a horseback
En klassisk sydstatsret, der kan omvende inkarnerede østershadere og som beviser, at det sagnomspundne bløddyr ikke er forbeholdt eliten, men kan spises af almindelige dødelige…
Salat med vilde urter, røgede blåmuslinger, søsalatmayo og grillet brød
Denne salat er allerbedst at lave i slutningen af april eller starten af maj, når alt er lysegrønt, og alle de vilde urter er sprøde…
Makrel grillet i klørtang med sylt af græskar og havtorn
Når klørtangen har friske skud, lyser den nærmest op på det lave vand med sine gulgrønne klør, der skvulper frem og tilbage med bølgerne i…
Grillede tangpakker med torsk og muslingefyld
De her små og saftige tangpakker har rumsteret i vores hoveder i årevis. De er udsprunget af et ønske om at tænke muslinger ind i…
Clam chowder med grillede muslinger og røget ørred
Clam chowder er den kraftige og hjertevarme fætter til moules marinieres. Den ejer ikke den franske elegance, men det er comfort food af bedste skuffe,…