Havbondens Muslingesæt

Havhøst sætter fokus på lokal fødevareproduktion, bæredygtig udnyttelse af havets ressourcer, blå økosystemer, aktivering i egen fødevareforsyning og gastronomi. Med Havbondens Muslingesæt gør vi det muligt for dig at starte din egen muslingefarm i lille format.

Havhøst har siden 2011 arbejdet med opdræt af tang, østers og blåmuslinger på forsøgsniveau i Københavns havn. De erfaringer, vi har gjort os, er omsat til et produkt, der kan gøre os alle til muslingefarmere: ”Havbondens Muslingesæt”.

Havbondens Muslingesæt koster 2.200 kr. og kan købes online hos Dansk Hjemmeproduktion. Du kan også aftale en afhentning i Kødbyen på Vesterbro i København (så skal du bare lave en aftale først) – skriv til info@havhoest.dk.

Det indeholder muslingesættet:

  • Tov til at spænde op i overfladen og hænge strømper og bændel under
  • Bændel med vægtlodder til indfangning af vilde muslingelarver
  • Rør til at putte muslinger i strømper
  • Karabinhager til fastmontering
  • Strømper, hvor muslingerne vokser sig store inden høst
  • En dåse FANGST limfjordsmuslinger marineret i dild og fennikelfrø til at forsøde ventetiden
  • Manual med alt, hvad du behøver at vide for at komme i gang (og lidt til). Manualen kan du også hente som pdf.

Det sørger du selv for…

  • Rent saltvand med en dybde på et par meter og en lokal population af muslinger, som du kan dyrke på
  • Et par stolper eller lignende, som dit tov kan monteres mellem (muslingesættet indeholder et tov på 10 meter)
  • Opsætning af din muslingefarm ud fra instruktionerne i den medfølgende manual

Hvis du er usikker på, om der er blåmuslinger i det vand, du vil dyrke i, så hold øje med skaller langs stranden og begroning på sten eller badebroer. Er der blåmuslinger, så vil det med stor sandsynlighed kunne lade sig gøre for dig med grejet i Havbondens Muslingesæt at indfange muslingelarver i foråret og dyrke på dem.

Regler og fødevaresikkerhed

Når du går i vandet med dit muslingesæt bliver du i myndighedernes øjne “hobbyopdrætter”. Det er et område, der reguleres af en bekendtgørelse, der er skrevet med Havbondens Muslingesæt for øje, og som Havhøst har været aktiv i at bringe til verden. I bekendtgørelsen står der blandt andet, at du skal søge tilladelse til at sætte dit muslingesæt i vandet via et lille og ret ukompliceret ansøgningsskema. Du skal selvfølgelig også tænke over din placering ud fra et fødevaresikkerhedsmæssigt synspunkt, for du er ikke interesseret i at blive syg af at spise forurenede blåmuslinger. Alt det og mere til kan du læse om i vores Håndbog for havbønder.