Havbondens_muslingesæt_nyeste_indhold

Havbondens Muslingesæt

Havhøst sætter fokus på lokal fødevareproduktion, bæredygtig udnyttelse af havets ressourcer, blå økosystemer, aktivering i egen fødevareforsyning og gastronomi. Med Havbondens Muslingesæt gør vi det muligt for dig at starte din egen muslingefarm i lille format.

Havhøst har siden 2011 arbejdet med opdræt af tang, østers og blåmuslinger på test-niveau i Københavns havn. De erfaringer, vi har gjort os, er omsat til et produkt, der kan gøre os alle til muslingefarmere: ”Havbondens Muslingesæt”.

Havbondens Muslingesæt koster 2.200 kr. og kan købes online hos Dansk Hjemmeproduktion. Du kan også aftale en afhentning i Kødbyen på Vesterbro (så skal du bare lave en aftale med Bodil først).

Det indeholder muslingesættet

  • Tov til at spænde op i overfladen og hænge strømper og bændel under
  • Bændel med vægtlodder til indfangning af vilde muslingelarver
  • Rør til at putte muslinger i strømper
  • Karabinhager til fastmontering
  • Strømper, hvor muslingerne vokser sig store inden høst
  • En dåse FANGST limfjordsmuslinger marineret i dild og fennikelfrø til at forsøde ventetiden
  • Manual med alt, hvad du behøver at vide for at komme i gang (og lidt til)

Det sørger du selv for

  • Rent saltvand med en dybde på et par meter og en lokal population af muslinger, som du kan dyrke på
  • Et par stolper eller lignende, som dit tov kan monteres mellem (muslingesættet indeholder et tov på 10 meter)
  • Opsætning af din muslingefarm ud fra instruktionerne i den medfølgende manual

Hvis du er usikker på, om der er blåmuslinger i det vand, du vil dyrke i, så hold øje med skaller langs stranden og begroning på sten eller badebroer. Er der blåmuslinger, så vil det med stor sandsynlighed kunne lade sig gøre for dig med grejet i Havbondens Muslingesæt at indfange muslingelarver i foråret og dyrke på dem.

Placering af din muslingefarm

Du skal registrere dit hobbyhavbrug hos Fiskeristyrelsen. Det er heldigvis ret hurtigt klaret. Du skal i formularen, som du downloader og sender til enten Fiskeriinspektorat Øst eller Vest (afhængigt af hvor i landet, du befinder dig) angive anlæggets placering og hvilke arter, du gerne vil dyrke. Placeringen skal angives helt klassisk som nordlig bredde og østlig længde, og du skal bare sætte kryds i blåmuslinger. Færdig. Når du har indsendt formularen, modtager du efter et stykke tid et registreringsnummer fra Fiskeristyrelsen, som skal fremgå af selve grejet i anlægget, så du ikke risikerer, at det bliver fjernet af myndighederne.

Fødevaresikkerhed

Det er vigtigt at udvise forsigtighed, når man indsamler blåmuslinger eller dyrker dem selv med henblik på at spise dem. Muslinger kan være forurenet af alger, vira, bakterier eller opkoncentrerede tungmetaller. Derfor anbefaler vi, at man kun dyrker sine blåmuslinger på steder, hvor risikoen for lokal forurening er ubetydelige. Vi opfordrer alle havbønder in spe til at læse Fødevarestyrelsens guide.

Havbondemanualen

Kunne du tænke dig et indblik i havbondens gøren og laden? Så tag et kig på Havbondemanualen, og se om det måske kunne være noget for dig