Havbondens Muslingesæt, verdens første gør-det-selv muslingefarm i miniformat

Verdens første gør-det-selv muslingefarm

Havhøst sætter fokus på lokal fødevareproduktion, bæredygtig udnyttelse af havets ressourcer, blå økosystemer, aktivering i egen fødevareforsyning og gastronomi. Nu gør vi det muligt for dig at starte din egen muslingefarm i lille format.

Havhøst har siden 2011 arbejdet med opdræt af tang, østers og blåmuslinger på test-niveau i Københavns havn. De erfaringer, vi har gjort os, er omsat til et produkt, der kan gøre os alle til muslingefarmere: ”Havbondens Muslingesæt”.

Du kan købe Havbondens Muslingesæt online hos Dansk Hjemmeproduktion eller – hvis du er nær hovedstaden – aftale en afhentning i Kødbyen på Vesterbro (så skal du bare lave en aftale med Bodil først). NB: Der er pt. udsolgt af Muslingesæt, men vi producerer i løbet af efteråret et nyt og opdateret oplag. Hvis du gerne vil have det at vide, når de nye muslingesæt udkommer, så kan du enten skrive dig på vores nyhedsbrev, hvor vi helt sikkert fortæller om det, eller kontakte Dansk Hjemmeproduktion, der har en selvstændig venteliste kørende.

Læs mere om Havbondens Muslingesæt i Politiken

Som indehaver af et muslingesæt får du også adgang til Facebook-gruppen “Havbondens”, hvor vi kan dele erfaringer og blive klogere på alt fra valg af placeringer til anvendelse af udstyret (eller tilberedning af blåmuslinger når vi når så langt).

Det indeholder muslingesættet

 • Tov til at spænde op i overfladen og hænge strømper og bændel under
 • Bændel til indfangning af vilde muslingelarver
 • Små snore. Binder bændel fast til tov
 • Lodder. Sørger for, at bændelet bliver under vandet inden muslingerne sætter sig
 • Strips til at fæstne lodder til bændel
 • Rør til at putte muslinger i strømper
 • Skilt til at markere din nyttehave
 • Strømper, hvor muslingerne vokser sig store inden høst
 • Manual med alt, hvad du behøver at vide for at komme i gang (og lidt til)

Det sørger du selv for

 • Rent saltvand med en dybde på et par meter og en lokal population af muslinger, som du kan dyrke på
 • Et par stolper eller lignende, som dit tov kan monteres mellem (muslingesættet indeholder et tov på 10 meter)
 • Opsætning af din muslingefarm ud fra instruktionerne i den medfølgende manual

Hvis du er usikker på, om der er blåmuslinger i det vand, du vil dyrke i, så hold øje med skaller langs stranden og begroning på sten eller badebroer. Er der blåmuslinger, så vil det med stor sandsynlighed kunne lade sig gøre for dig med grejet i Havbondens Muslingesæt at indfange muslingelarver i foråret og dyrke på dem.

Placering af din muslingefarm

Du skal registrere dit hobbyhavbrug hos Fiskeristyrelsen. Det er heldigvis ret hurtigt klaret. Du skal i formularen, som du downloader og sender til enten Fiskeriinspektorat Øst eller Vest (afhængigt af hvor i landet, du befinder dig) angive anlæggets placering og hvilke arter, du gerne vil dyrke. Placeringen skal angives helt klassisk som nordlig bredde og østlig længde, og du skal bare sætte kryds i blåmuslinger. Færdig. Når du har indsendt formularen, modtager du efter et stykke tid et registreringsnummer fra Fiskeristyrelsen, som skal fremgå af selve grejet i anlægget, så du ikke risikerer, at det bliver fjernet af myndighederne.

Fødevaresikkerhed

Det er vigtigt at udvise forsigtighed, når man indsamler blåmuslinger eller dyrker dem selv med henblik på at spise dem. Muslinger kan være forurenet af alger, vira, bakterier eller opkoncentrerede tungmetaller. Derfor anbefaler vi, at man kun dyrker sine blåmuslinger på steder, hvor risikoen for lokal forurening er ubetydelige. Vi opfordrer alle havbønder in spe til at læse Fødevarestyrelsens guide.