Limfjordsøsters

Østers

Danskernes historie med østers går langt tilbage. Man har fundet enorme bunker af østersskaller, der stammer fra stenalderens køkkenmøddinger, og i 1500-tallet krævede Frederik 2. eneret på landets østers og indførte dødsstraf til dem, der indsamlede dem uden tilladelse. I dag er det eksklusive bløddyr stadig omgærdet af mystik og fordomme, men det gemmer også på en stor ressource og en delikatesse, som desværre i høj grad er gået i danskernes glemmebog.

Der findes to østersarter i Danmark. Den europæiske østers (også kaldet fladøsters eller limfjordsøsters), som er hjemmehørende i Danmark og er den art, som stenalderfolket mæskede sig i, og som det kunne koste dig livet at høste uden kongens tilladelse.

I løbet af 1990’erne gjorde en ny østersart for alvor sin entre i Danmark. Stillehavsøstersen betragtes som invasiv og af nogle som en uønsket erobrer, af andre som en ny og velsmagende ressource. Uanset hvilket hold, man er på, er det ikke tilladt at kultivere invasive arter, og dermed er det den europæiske østers, der har fundet vej ind i de maritime nyttehaver.

Østers dyrkes i særlige bakker stablet ovenpå hinanden, hvor de kan ligge og filtrere vandet i nogenlunde fred og ro. Det er kun de maritime nyttehaver i Limfjorden, der kan dyrke østers, da det er det eneste sted i landet, hvor vandets saltholdighed tillader en levedygtig bestand af europæiske østers.

Østers med agurkesalsa
Opskriften bevarer den fantastiske smag af hav ved østers, og forstærker den med citron, dild…
Kinesisk østersomelet
Her finder du opskriften på en lækker kinesisk inspireret østersomelet, der med garanti får munden…
Østersorgie
Traditionen tro har Havhøst din ryg, når du lige om lidt skal spille smart nytårsaften…